Din nou despre curcubeu, dar si despre apa calatoare

Am vorbit zilele trecute cu Tudor despre culorile primare si secundare, despre curcubeu (vezi aici activitatea). Azi am mers putin mai departe si, in afara de combinarea culorilor, am explorat fenomenul „apei calatoare”.  Astfel, conform principiului capilaritatii, apa calatoreste dntr-un recipient in altul daca gaseste un „pod”, care la noi a fost substituit e un servetel rasucit (dar poate fi si sfoara). Apa va calatori dintr-un recipient in altul pana cant nivelul lichidului din cele doua recipiente conectate e aproximativ egal (principiul vaselor comunicante). Nu am insistat cu Tudor foarte mult pe denumirea acestor principii, dar am punctat cat am putut fenomenul.

Asadar, am pornit de la 3 pahare cu apa colorata in culorile primare: rosu, galben si albastru. Intre ele am asezat alte 3 pahare goale, unite intre ele prin suluri de servetele rasucite (fiecare sul e cate un servetel rasucit). A rezultat astfel o „hora” formata din 3 pahare cu apa colorata si trei pahare goale, cam asa:

9 apa 1

Si apoi am asteptat. Apa a inceput sa urce prin servetel si sa sa ajunnga in paharul gol. Cum in fiecare pahar gol ajunge apa din 2 pahare cu culori primare, va rezulta o culoare secundara. In imaginea de mai jos vedeti cum se formeaza portocaliul si verdele.

9 apa 2

La final, am obtinut culorile curcubeului (fara indigo, pentru a nu complica lucrurile).

9 apa 3

9 apa 4

Lasă un comentariu